După 50 de ani, oamenii de știință au rezolvat unul dintre cele mai mari mistere din istoria contemporană și care are legătură cu o gaură de mărimea unui stat cât Elveția formată în Antarctica.
Acum, se știe ce anume cauzează formarea repetată a acestui uriaș crater în calota Antarcticii.
La 1974, cercetătorii au observat pentru prima dată o gaură formată în Marea Weddell, din Antarctica. I-au pus numele Maud Rise polynya. De atunci, în mod repetitiv, dar sporadic, gaura a reapărut în același loc, având, însă, dimensiuni diferite
Uneori, gaura nu apărea cu anii, pentru ca mai apoi să fie descoperită tot acolo, în Marea Weddell, scrie Science Alert.
Ultima dată, uriașa gaură s-a întins pe un diametru de 80.000 de kilometri pătrați. Timp de câteva săptămâni, oamenii de știință au putut cerceta cu atenție fenomenul, încercând să rezolve acest mister vechi de o jumătate de secol.
„2017 a fost prima dată când am avut o gaură atât de mare și care a ținut atât de mult timp în Marea Weddell din anii 1970 încoace”, a declarat Aditya Narayanan, cercetător la Universitatea Southampton, din Anglia.
Uneori, gheața marină se extinde de la aproximativ trei milioane de kilometri pătrați la 18 milioane, acoperind 4% din suprafața Pământului.
Găurile formate în gheața Antarcticii poartă numele de polynyas și se apar atunci când vânturile puternice din interior împing plăcile în exterior. Astfel, acest vânt rece îngheață mai multă apă de mare în interior, adăugând bucăți suplimentare la stratul de gheață.
Însă, Maud Rise s-a format într-un ocean deschis și la mare depărtare de aceste vânturi de coastă; aici, găurile din gheața marină sunt mult mai puțin susceptibile de a se dezvolta.
Pornind de la aceste date, oamenii de știință au început să se întrebe ce condiții specifice pot cauza apariția unei găuri de asemenea mărime.
În cercetarea lor, ei au analizat informațiile furnizate de sateliții plasați pe orbita Pământului, comparându-le cu observațiile anterioare făcute în anii precedenți. Astfel, au descoperit că, în 2016 și 2017, curentul oceanic circular al Mării Weddell, numit Weddell Gyre, a fost mai puternic decât în alți ani, ajutând curenții subacvatici să aducă sarea și căldura mai aproape de suprafață.
Prin descoperirea făcută, oamenii de știință înțeleg mai bine Antarctica și impactului său asupra oceanului global.
Deja se știe că schimbările climatice influențează puternic vânturile din Antarctica. Pe viitor sunt așteptate să apară mai multe astfel de găuri.
CITEȘTE ȘI: